РЕЦЕПТИ

Закуска с яйца и моцарела

Необходими продукти:

  • 200г Моцарела
  • 50г Масло
  • 3 яйца
  • 2 розови домата
  • 1 франзела
  • Босилек (по желание)

Начин на приготвяне:
С шарените яйца от Великден може да приготвите чудесна закуска за семейството. Нарежете една франзела на филийки, намажете с масло всяко парче. Поставете резен домат, парче яйце и кръгче моцарела от мандра „Тетевен”. Печете в умерена фурна 5 минути, докато моцарелата се разтопи. Гарнирайте с босилеково песто по желание.

Пълнени яйца с извара

Необходими продукти:

  • 150г извара
  • 4 яйца
  • 40 мл прясно мляко
  • 20 г масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз за украса (по желание)

Начин на приготвяне:
Разрежете на две сварените яйца и извадете жълтъците. Пасирайте изварата с млякото и маслото, добавете жълтъците. Овкусете със сол и черен пипер. С получената смес напълнете белтъците. Ако желаете – можете да украсите с магданоз.

Бързи питки с извара

Необходими продукти:

  • 300г извара
  • 2 яйца
  • 6 с.л. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • сол
  • мак за поръсване

Начин на приготвяне:
В съд разбъркайте 1 яйце и един белтък (жълтъкът ще е нужен за намазване), добавете олиото, изварата, 1-2 щипки сол, пресятото брашно със смесения в него бакпулвер. Получената гъста и лепкава смес приберете в хладилник за 20-30 минути. С намаслени ръце оформете малки питки и ги подредете в тава върху хартия за печене. Направете разрез върху питките, намажете с жълтък и поръсете с мак. Печете в загрята фурна на 180 градуса до получаване на златист загар.

Суфле от кашкавал

Необходими продукти:

 

Начин на приготвяне:
Суфлето от кашкавал се приготвя бързо и много лесно. Разбийте яйцата с прясното мляко и брашното. Добавете настъргания кашкавал и разбъркайте. Изсипете сместа в предварително намазнена формичка или тавичка. Печете на умерена температура за около 20 минути.

Баница със сирене и готови кори

Необходими продукти:

  • 400г точени кори
  • 4бр. яйца
  • 400г кисело мляко
  • 300г сирене „Вежен”
  • ¾ ч.ч. олио
  • 1 ч.л. хлебна сода
 

Начин на приготвяне:
Разбъркайте яйцата (предварително извадени от хладилника), киселото мляко, сиренето, ½ ч.ч. олио и содата за хляб до получаването на хомогенна смес. В намазнена тава сложете 1-2 листа от корите, върху които сложете от сместа и поръсете с олио. Повторете процедурата, докато корите и сместа свършат.  Последният лист от корите намажете с олио. Печете баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато баницата придобие златист цвят. След като извадите баницата от фурната, покрийте с памучна кърпа докато поизстине.

bg_BGBulgarian