РЕЦЕПТИ
Закуска с яйца и моцарела
Необходими продукти: |
Начин на приготвяне:
С шарените яйца от Великден може да приготвите чудесна закуска за семейството. Нарежете една франзела на филийки, намажете с масло всяко парче. Поставете резен домат, парче яйце и кръгче моцарела от мандра „Тетевен”. Печете в умерена фурна 5 минути, докато моцарелата се разтопи. Гарнирайте с босилеково песто по желание.
Пълнени яйца с извара
Необходими продукти:
|
Начин на приготвяне:
Разрежете на две сварените яйца и извадете жълтъците. Пасирайте изварата с млякото и маслото, добавете жълтъците. Овкусете със сол и черен пипер. С получената смес напълнете белтъците. Ако желаете – можете да украсите с магданоз.
Бързи питки с извара
Необходими продукти:
|
Начин на приготвяне:
В съд разбъркайте 1 яйце и един белтък (жълтъкът ще е нужен за намазване), добавете олиото, изварата, 1-2 щипки сол, пресятото брашно със смесения в него бакпулвер. Получената гъста и лепкава смес приберете в хладилник за 20-30 минути. С намаслени ръце оформете малки питки и ги подредете в тава върху хартия за печене. Направете разрез върху питките, намажете с жълтък и поръсете с мак. Печете в загрята фурна на 180 градуса до получаване на златист загар.
Суфле от кашкавал
Необходими продукти:
|
Начин на приготвяне:
Суфлето от кашкавал се приготвя бързо и много лесно. Разбийте яйцата с прясното мляко и брашното. Добавете настъргания кашкавал и разбъркайте. Изсипете сместа в предварително намазнена формичка или тавичка. Печете на умерена температура за около 20 минути.
Баница със сирене и готови кори
Необходими продукти:
|
Начин на приготвяне:
Разбъркайте яйцата (предварително извадени от хладилника), киселото мляко, сиренето, ½ ч.ч. олио и содата за хляб до получаването на хомогенна смес. В намазнена тава сложете 1-2 листа от корите, върху които сложете от сместа и поръсете с олио. Повторете процедурата, докато корите и сместа свършат. Последният лист от корите намажете с олио. Печете баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато баницата придобие златист цвят. След като извадите баницата от фурната, покрийте с памучна кърпа докато поизстине.